U trendu

Kriza radne snage u Japanu podstakla firme da podižu plate

TOKIO – Sve više velikih japanskih kompanija podiže plate kako bi privukle radnike i izašle na kraj sa hroničnim nedostatkom osoblja, nakon više decenija stagniranja zarada zbog deflacije, pokazala je anketa Rojtersa objavljena danas.

Ipak, Korporativna anketa britanske agencije otkriva da povećanje plata još uvek nije primarna taktika kompanija, već digitalizacija za koju kažu da je najpopularnija među brojnim merama koje koriste za rešavanje krize radne snage.

Japanska preduzeća su obično izbegavala povećanje plata jer je višedecenijska deflacija otežavala da veće troškove prenesu na potrošače. To bi sada moglo da se promeni, jer dvostruki udar – u vidu rasta cena robe i slabiji jen podižu troškove i pojačavaju pritisak na radnike.

Anketa, sprovedena među 495 velikih nefinansijskih preduzeća od 2. do 12. avgusta, ukazala je na rastuću spremnost kompanija da ponude veće plate.

Za povećanje zarada ili početnih plata izjasnilo se 44 posto ispitanika kao za jednu od taktika koju će primeniti, naspram samo 25 procenata kompanija koje su u Korporativnom istraživanju iz 2017. rekle da će povećati plate.

Čak 59 procenata učesnika ankete izabralo je digitalizaciju kao jednu od ključnih mera za rešavanje problema deficita radne snage.

Većina kompanija, njih 54 posto, navela je da se suočava s krizom radne snage, pri čemu je taj nedostatak najizraženiji među neproizvodnim firmama, od kojih je 59 odsto reklo da su u škripcu sa osobljem.

Među merama za koje su se preduzeća založila za ublažavanje problema manjka radnika su i poboljšanje radnog okruženja, zapošljavanje tokom cele godine i odlaganje penzionisanja kako bi podstakli starije da rade do poznijih godina života.

Starenje japanske populacije i opadanje broja radnika koje godinama muči treću najveću svetsku ekonomiju, služilo je kao opomena drugim naprednim ekonomijama, uključujući i Evropu, koje se sada suočavaju sa istim problemom.

Japanski kreatori politike se uzdržavaju da odobre veći obim imigracije.

Ukupno 19 odsto firmi je navelo da sada angažuje strane radnike, u poređenju sa 13 posto u anketi iz 2017. godine, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar