U trendu

Krkobabić: Država ove godine ulaže u razvoj i osnivanje 70 zadruga

Ministar bez portfelja, zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas u Svrljigu da će država Srbija do kraja godine pomoći razvoj i osnivanje 70 zadruga, a za ovu namenu će iz državnog budžeta biti izdvojeno 825 miliona dinara.

„Ove godine povećali smo iznose koje zadrugari dobijaju. Za nove zadruge maksimalni iznos je 7,5 miliona dinara, za postojeće 15 miliona dinara, a za složene zadruge 60 miliona dinara“, rekao je Krkobabić novinarima i dodao da je „to pokretačka snaga za Srbiju“.

Krkobabić je dodao da „ove i naredne godine idemo ka cilju da imamo 500 zadruga u 500 sela“.

On je kazao da je „država Srbija shvatila da postoje ljudi u ruralnim područjima kojima mora da pomogne i da Srbija nisu samo tri velika grada – Beograd, Niš i Novi Sad“.

„U 4.700 mesta živi polovina stanovništva i oni zaslužuju srazmerno i toliko para. Kada imamo zadrugu, ambulantu, poštu, crkvu, onda selo može da živi“, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, nije dovoljno da samo lokalne samouprave i država ulažu u razvoj sela, već da i sami meštani moraju da pokažu inicijativu.

„Jedina šansa da opstanu mala gazdinstva u selima je da se udružuju i da zajednički nastupaju na tržištu“, izjavio je Krkobabić.

On je danas u Svrljigu obišao zadrugu „Svrljižanka“ koja je iz državnog budžeta dobila nešto više od 11 miliona dinara za nabavku mehanizacije i opreme za preradu voća i povrća.

U Svrljigu je danas održana svečana sednica Skupštine opštine, povodom 8. maja Dana opštine, a medju dobitnicima „Majske plakete“ koja se uručuje za izuzetan doprinos razvoju Svrljiga je i ministar Krkobabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.