U trendu

Krkobabic najavio program pomoci zadrugama od pola milijarde

SVILAJNAC – Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da se radi na novom programu pomoći zadrugama vrednom pola milijarde dinara i da on startuje od jeseni.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Krkobabić je prilikom posete Svilajncu naveo da se u razgovoru sa samim zadrugarima najbolje može saznati koji su njihovi problemi i potrebe i tako novac usmeriti na prave projekte.
„Tek smo počeli sa radom, mladi smo i pomoć ministarstva nam je veoma značila i ubrzala proces proizvodnje i izlazak na tržište“ izjavio je direktor pčelarske zadruge Svilamed Dragan Milosavljević, jedna od zadruga koje je ministar danas posetio.

On je naveo da je ova novoosnovana zadruga lane dobila 7,5 miliona dinara za nabavku opreme i mehanizacije za pčelarstvo i uložila i svojih 5,8 miliona dinara.

Osim novoosnovane, Krkobabić je posetio i jednu staru ratarsku zadrugu. Reč je o zadruzi Svilajnac, kojoj je 2019. godine dodeljeno 15 miliona dinara za nabavku sušare za žitarice.

Ova zadruga osnovana je davne 1897. godine, danas ima 34 zadrugara i 12 zaposlenih radnika i bavi se ratarstvom i živinarstvom.

Akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, podsetio je na značaj nauke i njenu primenu u praksi i naglasio da su zadruge okosnica opstanka i razvoja sela.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije agroekonomista Milan Prostran je ocenio da zadrugarstvo Srbije ima perspektivu i da je i u ovom vremenu teške globalne krize svaki mali proizvođač važan, a većina njih, kako je istakao, opstaće samo uz pomoć zadruge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.