U trendu

Krkobabić otvorio manifestaciju Žetveni dan u selu Neuzina

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvorio je danas manifestaciju „Žetveni dan“ u selu Neuzina u opštini Sečanj i poželeo berićetan rod.

„Da žetva bude berićetna, a Vojvodina ravna i mirna. Biće dovoljno za nas u Srbiji, a moći ćemo da nahranimo i druge“, poručio je Krkobabić.

On očekuje da „otkupna cena bude primerena“.

„Ovu pšenicu će neko da otkupi, neko će da skladišti, neko će da izveze i neko će dobro da zaradi. Ali u toj zaradi ne sme da zaboravi na proizvodjača. Jer sledeće godine, ako tih proizvodjača ne bude, teško da će moći i da otkupi i da skladišti i da izveze“, naveo je Krkobabić.

Predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić, ocenio je da su prinosi dobri.

„Prinosi su dobri, što znači da se poštuje preporuka struke i da treba i dalje da radimo na transferu znanja i tehnologija“, kazao je on.

Prisutnima su se obratili i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Čedomir Božić, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Radjenović, profesori Zoran Keserović i Žarko Ilin.

Tradicionalna manifestacija u selu Neuzina, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, simbolizuje početak žetve pšenice, jer donoseći i prve rezultate rada ratara predstavlja za njih značajan dan u godini.

Ovim dogadjajem skreće se i pažnja na značaj proizvodnje pšenice, kao strateškog proizvoda za nacionalnu prehrambenu sigurnost, a budući da je zemljoradnička zadruga „Agrosoj Neuzina“, preko koje se vrši promet pšenice, okosnica razvoja ovog banatskog sela, ovo je važan dan za sve zadrugare i stanovnike Nauzina.

Kroz program „500 zadruga u 500 sela“, koji je sprovodio Kabinet ministra Milana Krkobabića, a sada nastavilo Ministarstvo za brigu o selu, u Srednjobanatskom okrugu uloženo je 70 miliona dinara u protekle četiri godine.

Bespovratnim sredstvima pomognut je rad pet zemljoradničkih zadruga, od kojih su dve iz opštine Sečanj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.