U trendu

Kula: MK Grupa i Fintel energija grade četvrti vetropark

KULA – Svečanom ceremonijom u Štolcu kod Kule, kompanije MK Grupa i „Fintel energija“ zvanično su obeležile početak radova na izgradnji vetroparka „Kula 2“.

Vetroturbine najsavremenije tehnologije grade se u blizini prvog vetroparka u Srbiji „Kula“, koji su takođe ortvorile ove dve kompanija još 2015. godine.

Uz investiciju od 17,5 miliona evra, planirano je da radovi budu završeni do kraja ove godine, a puštanje u rad u martu 2023. godine.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je značaj investicija koje doprinose ostvarenju energetskih ciljeva Srbije.

„Donošenjem novog zakonodavnog okvira u oblasti energetike, naročito Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), stvorili smo uslov za povećanje novih kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore i u postavljanju kamena temeljca za izgradnju vetroparka „Kula 2″ vidimo konkretne rezultate zakona i pravca kojim smo odredili razvoj energetike“, naglasila je Mihajlović.

Generalni direktor „Fintel energije“ Ticijano Đovaneti podsetio je da je ova kompanija, zajedno sa MK Grupom, pionir u oblasti obnovljivih izvora energije i najznačajniji nezavisni proizvođač električne energije na energetskom tržištu Srbije.

„Sa tri otvorena i četvrtim vetroparkom u izgradnji, naše zajedničke investicije u projekte zelene energije iz vetra do sada iznose 163 miliona evra. Na taj način obezbedili smo 238 gigavat časova struje godišnje za potrebe 59.000 domaćinstava. Na ovome se ne zaustavljamo i već planiramo nove ambiciozne projekte, koji će dodatno pozicionirati Srbiju na zelenoj mapi ovog dela Evrope“, rekao je Đovaneti.

Generalni direktor MK Grupe Mihajlo Janković potvrdio je dalje širenje u oblasti OIE obe kompanije.

„Zajedno razvijamo projekte vetroparkova i solarnih elektrana u Srbiji sa ukupnim planiranim kapacitetom od gotovo jednog gigavata, uz investiranje preko milijardu evra u narednih pet godina. Samo ove godine zapčeli smo realizaciju projekata koji podrazumevaju ulaganje od 360 miliona evra“, rekao je Janković.

On je istakao doprinos ovih investicija ostvarivanju cilja Vlade Srbije da učešće OIE do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto.

Vetropark „Kula 2“ će, sa kapacitetom od 10 megavata, snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu sa 28,6 gigavat časova struje godišnje, što je ekvivalent energiji koju troši oko 8.000 domaćinstava.

Partner komapnijama MK Grupa i „Fintel energija“ u ovom projektu je Erste banka.

„Izuzetno mi je drago što smo dugogodišnji partneri MK Grupe i „Fintel energije’ koji su prepoznali bogato iskustvo Erste banke u oblasti finansiranja obnovljivih izvora energije. Kao jedna od vodećih banaka u ovom važnom segmentu poslovanja, intenzivno radimo na stvaranju okruženja koje će podsticati efikasnije upravljanje resursima i energijom i na taj način stvoriti zdravije i bolje okruženje. Ovakvi projekti su od velikog značaja za našu zemlju i dokaz da idemo i pracu daljeg razvoja zelene energije“, rekao je direktor Sektora poslova sa pravnim licima Erste banke Nikola Stamenković.

Na teritoriji Opštine Kula, pored vetroparkova, ove dve komapnije razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu, čime će potvrditi svoje liderstvo u regionu kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.