U trendu

Kvar u pogonima Petrokemije saniran, proizvodnja ne kreće

ZAGREB – Kvar u pogonima Urea i Amonijak hrvatske Pertokemije je saniran, ali proizvodnja u njima do daljeg neće biti pokrenuta zbog situacije sa rekrodno visokim cenama gasa i CO2, saopšteno je iz kompanije.

„Tehnički kvar na postrojenjima za proizvodnju uree i amonijaka uspešno je saniran. Postrojenja Urea i Amonijak ostaju do daljeg u zastoju zbog optimizacije poslovanja i prilagođavanja poslovanja stanju na tržištu gasa i istorijsko visokim cenama gasa i CO2 u Evropi“, objavila je kompanija iz Kutine na Zagrebačkoj berzi, prenosi Hina.

Iz Petrokemije navode da će u skladu s propisima izvestiti o daljim kretanjima s prilagođavanjem poslovanja i trajanju zastoja proizvodnje, dodajući da su obezbeđene dovoljne količine mineralnog đubriva za podmirenje potreba domaćeg i regionalnog tržišta tokom perioda obustave proizvodnje.

Prema ranije objavljenim podacima, neto dobit Petrokemije je u prvom polugodištu 2021. godine iznosila 48 miliona kuna (6,39 miliona evra), što je za 80 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Prihodi od prodaje su istovremeno pali za pet posto, na 918 milona kuna (122,2 miliona evra), pri čemu su ukupni poslovni prihodi smanjeni za tri posto na 936 milona kuna (124,6 miliona evra), dok su poslovni rashodi skočili za 23 procenta na 888 miliona kuna (118,2 miliona evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.