U trendu

KZK: Telekom i Telenor nisu tražili spajanje

BEOGRAD – Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je sinoć da su joj se obratile kompanije Telekom Srbija a.d. i Telenor Srbija sa zahtevom za pojedinačno izuzeće od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja, ističući da nije reč o spajanju te dve kompanije.

„Kako bi sprečili dalje pogrešno informisanje javnosti, ističemo da ovde nije reč o koncentraciji (spajanju) dva ili više tržišna učesnika, već o izuzeću od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Komisija za zaštitu konkurencije ističe da u postupanjima po ovakvim zahtevima, prvo utvrđuje svoju nadležnost, a zatim odlučuje o ispunjenosti uslova za izuzeće dostavljenog sporazuma u skladu sa zakonom propisanim uslovima (čl. 11, 12, 13. i 14. Zakona o zaštiti konkurencije), što će, navodi, učiniti i u slučaju ovog primljenog zahteva.

U saopštenju se napominje da je Komisija i u dosadašnjoj praksi već postupala po zahtevima za pojedinačno izuzeće ugovora zaključenih između učesnika aktivnih na tržištu elektronskih komunikacija Telenor – VIP mobile, Telenor – SBB, itd.

„Imajući u vidu da je reč o specifičnom tržištu, za čiji razvoj i funkcionisanje su nadležna i sektorska regulatorna tela, Komisija će kao i do sada, u saradnji sa njima, postupati po ovom zahtevu za pojedinačno izuzeće“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a u interesu vođenja postupaka, kao i zaštite prava stranaka u tim postupcima, Komisija ne može u ovom trenutku da iznese više informacija, niti da prejudicira rokove i svoje postupanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.