U trendu

Labus: Srbija će imati veći privredni rast nego mnoge zeml

BEOGRAD – Glavni urednik Bele knjige Miroljub Labus izjavio je danas da je ova godina za Srbiju u oblasti privrede bolja nego što se očekivalo, kao i da će naša zemlja ostvariti veći privredni rast nego mnoge zemlje u Evropi i svetu, ali da će se već iduće godine te stope vratiti na one pre krize.

Govoreći na predstavljanju Bele knjige, Labus je rekao da su na privredni rast uticale dve stvari – velika finansijska podrška države za privredu i građane i dobri prinosi u poljoprivredi čije su cene bile veće nego ranije zbog inflacije.

„Ova godina je bila dobra godina, bolja nego što smo očekivali. Srbija je ostvarila dobar rast iz dva razloga, prvi je ogromna finansijska podrška koju je država obezbedila privredi i građanima, a drugi je odlični prinosi u poljoprivrednom sektoru. Ove godine će stopa privrednog rasta u Srbiji biti veća nego u mnogim zemljama, ali već će se sledeće godine privredni rast vratiti na dobre i srednje vrednosti“, rekao je Labus.

Istakao je da je 2019. godine stopa privrednog rasta u Srbiji bila zasnovana na investicijama i građevinskom sektoru, dok su ove godine pokretači potrošnja i trgovina.

Labus je ukazao da su Srbiji potrebne nove investicije one koje su baziraju na proizvodnji i da je potrebna reindustrijalizacija.

„Moramo da proizvodimo, zato su nam potrebne veće investicije“, rekao je Labus i dodao da je potrebno da kompanije više zarađenog novca ulažu nazad u proizvodnju.

Ukazao je da su porasle javne investicije, ali da one moraju biti limitirane kako ne bi ugrozile fiskalnu stabilnost.

Govoreći o rizicima u narednoj godini, Labus je naveo da bi to mogli biti inflacija, javni dug koji ne sme da pređe granicu od 60 odsto BDP-a i fiskalni deficit.

Labus je istakao da je stopa inflacije u Srbiji u oktobru bila 6,6 odsto, najviše zbog skoka cena u oblasti energetike, dodajući da SAD imaju stopu inflacije od 6,2 odsto, što je više nego što su imali prethodnih nekoliko godina, a u EU je stopa inflacije 4,5 odsto, te da toliko visoku stopu inflacije nije imala u poslednjih 20 godina.

Istakao je da naša vlada mora da nađe načina kako da se izbori sa inflacijom.
Zbog toga je naveo da su preporuke Saveta stranih investitora da se zadrži fiskalna stabilnost, odnosno da se postavi gornja granica javnog duga u BDP-u, jer se očekuje povećanje kamatnih stopa, druga preporuka je da se kontroliše bolje fiskalni deficit, treća da se javna potrošnja u infrastrukturu kontorliše tako da ne ugrozi fisklanu stabilnost.

Takođe, Labus navodi da članice Saveta žele da imaju iste uslove kao i na nekom drugom tržištu.

„Evidentno je da u ovim sektorima postignut napredak, ali naše kompanije smatraju da poslovno okruženje može biti još bolje“, zaključio je Labus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.