U trendu

Lagana voznja putnickih vozova od Beograda do Valjeva

BEOGRAD – Na deonici železničke pruge Beograd – Valjevo uveden je režim lagane vožnje, a putnički vozovi zbog sporijeg saobraćaja kasne i do sat vremena, saopštili su iz Infrastruktura železnice Srbije.

Lagano saobraćanje putničkih vozila uvedeno je zbog krađe kontaktnih delova iznad pruge, kako bi se očuvala bezbednost svih učesnika u železničkom saobarćaju.

Ptnički vozovi saobraćaju brzinom od 30 kilometara na sat na deonicama Barajevo – Stepojevac, u dužini od šest kilometra, Vreoci – Lazarevac, u dužini od 1,3 kilometra i Slovac – Valjevo u dužini od oko pet i po kilometra

Brzina na svega 20 kilometara na sat ograničena je između Lazarevca i Lajkovca u dužini od pet kilometra.

Zbog toga putnički vozovi na ovom delu barske pruge, koji je modernizovan pre pet godina i gde je predviđena brzina i do 100 kilometara na sat, kasne i do sat vremena.

Pored toga, zbog krađa delova kontaktne mreže još na oko 13 kilometara barske pruge od Valjeva do stanice Branešci uvedene su lagane vožnje od 30 km na sat.

„Infrastruktura železnice Srbije od nadležnih državnih organa očekuje da kradljivci železničkih delova i opreme na barskoj pruzi i širom Srbije budu otkriveni i najstrože kažnjavani, jer se tim krađama ugrožava funkcionisanje, redovitost i bezbednost putničkog i teretnog železničkog saobraćaja.

Između Beograda i Valjeva ukradeno je 10 čvrstih tačaka kontaktne mreže, ukupne težine oko 600 kilograma, od čega samo u proteklih par meseci čak četiri čvrste tačke, dok je duž barske pruge kroz Srbiju ukupno pokradeno 21 čvrsta tačka.

U proteklih godinu dana, na elektrificiranim prugama u Srbiji ukupno je ukradeno 248 čvrstih tačaka kontaktne mreže, čime je „Infrastrukturi železnice Srbije“ načinjena direktna materijalna šteta u iznosu od oko 25 miliona dinara.

Indirektna šteta zbog uvođenja laganih vožnji, oštećenja na voznim sredstvima prevoznika i intervencija stručnih službi sa mehanizacijom na zameni je znatno veća.

Iz infrastrukture železnice navode da je izvršena zamena 104 čvrste tačke, a neophodno je izvršiti zamenu još 144 čvrste tačke.

Poslednja rezervna količina ovih užadi potrošena je krajem prošle godine u dužini od oko 6.000 metara i sada su zbog povećanog broja krađa duž svih pruga u Srbiji potrebne nove količine

U „Infrastrukturi železnice Srbije“ u toku je procedura za nabavku čeličnog užeta, neophodnog za zamenu ukradenih čvrstih tačaka kontaktne mreže.

Planirana je nabavka celokupne količine čvrstih tačaka koje nedostaju, kao i rezervnih količina.

Stručne službe bile su primorane i pronašle su novo rešenje, da umesto nosećeg užeta od bakra za čvrste tačke, za zamenu koriste čeličnu pocinkovanu užad.

Vrednost čeličnog užeta je manja od legure bronze, pa se očekuje da će i to uticati na smanjenje broja krađa.

Cena jedne ukradene čvrste tačke na crnom tržištu premašuje 50.000 dinara zbog materijala od koga se sastoji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.