U trendu

Lajčak: Severni tok 2 suprotan politici EU prema Ukrajini

Planirana izgradnja gasovoda Severni tok 2 jasno je u suprotnosti sa evropskom politikom prema Ukrajini, izjavio je slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak.

U intervjuu slovačkoj novinskoj agenciji TASR. Lajčak je u ponedeljak rekao da bi realizacija Severnog toka 2 i eliminacija Ukrajine kao tranzitne zemlje za transport ruskog gasa značajno uticala na ukrajinski geopolitički i ekonomski položaj u negativnom smislu, jer ona zarađuje godišnje dve milijarde evra od trazita gasa.

Lajčak je istakao da Evropska unija mora da poštuje sopstvena pravila, a u slučaju snabdevanja gasom, to su Evropska energetska povelja i principi Trećeg energetskog paketa EU.

Ta pravila se odnose na liberalizaciju tržišta energenata i gasa i odvajanje proizvodnje od snabdevanja, omogućavanjem manjim kompanijama da uđu na trzište energenata i proiširivanje izbora potrošača.

„Ubeđeni smo da Severni tok 2 ne ispunjava evropske standarde i očekujemo saopštenje Evropske komisije“, rekao je Lajčak.

Kritičari ovog projekta navode da bi njegova realizacija dovela do ispunjavanja jedinog cilja Rusije, a to je da se zaobiđe Ukrajina, koja bi tako izgubila poziciju ključne tranzitne zemlje.

Gubitke bi imala i Slovačka, koja bi, prema podacima Ministarstva ekonomije, godišnje gubila 400 miliona evra za tranzit gasa koji dolazi iz Rusije, preko Ukrajine i ide dalje na zapad.

Na samitu EU u decembru odlučeno je da procenu o ovom projektu iznese Evropska komisija da bi se proverilo da li je u skladu sa principima EU.

Osim Višegradske četvorke, koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, takođe su i Bugarska, Rumunija, Estonija, Grčka, Letonija i Litvanija zatražile da EK iznese svoju procenu o projektu.

Italijanski premijer Mateo Renci ranije se takođe izjasnio protiv proširenja kapaciteta Severnog toka i dodao da bi bilo nepravedno ako bi Evropska komisija odobrila taj projekat, pošto je prethodno blokirala planirani gasovod Južni tok, podseća TASR.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)