Lajen: EU će prilagoditi svoja pravila o državnoj pomoći

BRIŽ – Evropska Unija će prilagoditi svoja pravila o državnoj pomoći kako bi sprečila izmeštanje investicija izazvanih novim paketom subvencija SAD za zelenu energiju, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Konkurencija je dobra, ali ovo takmičenje mora da poštuje jednake uslove“, rekla je Fon der Lajen u govoru u Brižu, preneo je Rojters.

Dodala je da američki zakon o smanjenju inflacije bi trebalo da natera EU da razmisli o tome kako može da poboljša okvire državne pomoći i da ih prilagodi novom globalnom okruženju.

Države članice Evropske unije strahuju da bi američki Zakon o smanjenju inflacije od 430 milijardi dolara sa svojim izdašnim poreskim olakšicama mogao da odvuče kompanije iz EU i stavi u nepovoljan položaj evropske kompanije, od proizvođača automobila do proizvođača zelene tehnologije.

Ova tema je jedna od nekoliko na dnevnom redu sastanka Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU koji se sutra održava, a učesnici su američki državni sekretar Entoni Blinken, sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo i američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai, zajedno sa potpredsednicima Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom i Margrete Vestager.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.