U trendu

Lajen: Mađarska krsi sankcije ako plati Rusiji u rubljama

BRISEL – Mađarska će prekršiti sankcije Evropske unije ako ostvari najavu da će Moskvi za energente plaćati u rubljama, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Analizirali smo Putinov dekret i pravni slučaj je veoma jasan. Ono što Putin predlaže – menjanje evra u rublje za plaćanje računa za gas – bilo bi kršenje sankcija. Ako to uradite i platite u rubljama, kršite sankcije, zaobilazite sankcije koje smo uveli Rusiji“, rekla je Fon der Lajen za Si-En-En.
Američka mreža podseća da je mađarski premijer Viktor Orban najavio da je Mađarska spremna da plati ruski gas i u rubljama pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se od „neprijateljskih zemalja“ zahteva da plate gas u toj valuti.

EU razgovara sa Budimpeštom tim povodom, rekla je Fon der Lajen.

„Do sada se Mađarska pridržavala sankcija tako da još ne vidimo suprotno, to je dobro. Nikad pre nismo videli Uniju toliko jedinstvenu, odlučnu. Mislim da će se svaka članica zapitati da li želi da bude prva koja će slomiti to jedinstvo. Mislim da ne“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.