U trendu

Lalić: Srbija napreduje i izlazi u susret investitorima

BEOGRAD – Srbija napreduje i izlazi u susret investitorima, ali ako se želi da ekonomija bude bolja i da raste – reforme moraju da idu brže, smatra Vladislav Lalić, regionalni direktor za razvoj kompanije Ikea za Jugoistočnu Evropu.

„Nesumnjivo je da je ostvarena makroekonomska i fiskalna stabilnost, inflacija je niska, dinar je stabilan, zaposlenost se povećava. Dakle, ima parametara koji ukazuju na povoljan razvoj poslovne klime“, kaže Lalić, koji je i potpredsednik Saveta stranih investitora u Srbiji

Dodaje da se zakoni menjaju i da ima dobrih zakona, ali da bi trebalo da se primenjuju doslednije.

„To je nešto na čemu institramo i mi u Savetu stranih investitora i ukazujemo na to šta treba promeniti da bi ekonomija brže napredovala. Primena zakona, na primer, vrlo je važna“, navodi Lalić u intervjuu za novi broj Magazina biznis.

Potrebna je, kaže, i transparentnost u javnim raspravama kada se donose novi zakoni.

„Nije dobro da se za rasprave ostavi nedelju dana, jer to nije dovoljno za sugestije da bismo došli do dobrog zakonskog rešenja“, kaže i napominje da se dešavalo da se FIC-u ostavi tri dana ili pet dana za sugestije na neki novi zakon.

Prema njegovim rečima, već godinama u Beloj knjizi FIC-a procenat realizacije preporuka Saveta je oko 33 odsto, ali Savet teži da se prihvati bar 50 odsto onoga što predlaže za unapređenje poslovnog ambijenta.

Na pitanje kakva je Srbija za poslovanje u odnosu na druge zemlje u regionu, Lalić naglašava da na poteškoće nailaze u svim zemljama.

„Na primer, mi smo u Hrvatskoj imali administrativno-birokratske prepreke, iako smo imali odličnu saradnju sa gradonačelnikom i relevantnim institucijama. Zatim, u Ljubljani još nismo otvorili robnu kuću, iako imamo odličnu saradnju i sa gradonačelnikom Jankovićem i sa institucijama. Za Srbiju je karakteristično da je vrlo otvorena i spremna na saradnju sa investitorima, jer su oni veoma značajni za ukupan ekonomski razvoj“, kaže on.

Takva podrška je, smatra, veoma značajna, iako sistemski nije savršeno.

„Ali, postoji velika želja da se pomogne investitorima. Poslovno okruženje se poboljšava, otvorena su vrata za investitore, država i grad su spremni na saradnju i zato Srbija i ima toliko stranih investicija, više nego drugi u regionu. Nigde u regionu nema idealne situacije. Gotovo za sve je karakteristično nepostojanje urbanističkih planova, uz probleme u infrastrukturi“, navodi Lalić.

Takođe najavljuje da će Ikea uložiti još 50 miliona evra u ritejl park, pored svoje robne kuće u Bubanj potoku.

„Izgradnju počinjemo na jesen i očekujemo da sa radom počne krajem 2020. godine ili početkom 2021“, rekao je Lalić, podsetivši da je u izgradnju robne kuće u Srbiji Ikea ranije uložila 70 miliona evra.

Ističe da je reakcija srpskog tržišta na robnu kuću bila veoma dobra i da su stigli do učešća od oko devet odsto na tržištu nameštaja i opreme.

„Oko 1,8 miliona ljudi je u prvoj godini prošlo kroz našu robnu kuću i taj broj se stalno povećava. Zadovoljni smo postignutim i sada smo pred novim investicijama. Očekujemo da ovaj ritejl park privuče tri miliona posetilaca, dok indirektno očekujemo još oko 450 zaposlenih“, rekao je Lalić u intervjuu za Magazin biznis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.