U trendu

Lažna dilema između energetske tranzicije i bezbednosti

ARANĐELOVAC – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da nije tačno da postoji dilema između toga da Srbija mora da bira između energetske tranzicije i energetske bezbednosti, već da će upravo zelena energija doneti Srbiji i energetsku bezbednost i novi model rasta.

„Sve te priče o tome da smo u dilemi da li ćemo imati energetsku tranziciju koja znači zelenu energiju, zelenu ekonomiju, nova radna mesta i novi model rasta ili ćemo biti energetski bezbedni nisu tačne i oni koji to govore ne poznaju osnovu svega“, rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara u Aranđelovcu, gde su danas potpisani ugovori o realizaciji projekta unapređenja energetske efikasnosti.

„Sve što možemo da proizvodimo iz naših izvora u našoj zemlji, posebno iz obnovljivih izvora, doneće nam energetsku bezbednost. Solarne elektrane, vetroelektrane, biogas, vodonik – jesu osnova buduće energetske bezbednosti. Ne razmišljamo samo o današnjem danu i ovoj godini, već moramo da vodimo računa kako će Srbija izgledati 2040. i 2050. godine, jer se ceo svet menja“, navela je Mihajlovićeva.

Kako kaže, moramo da učinimo sve da naša zemlja nastavi da se razvija, da omogućimo dalji privredni razvoj, a što nije moguće ukoliko ne osiguramo energetsku bezbednost.

„To znači sigurna proizvodnja električne energije iz naših kapaciteta, to znači energetska diverzifikacija, tranzicija i zelena energija“, istakla je Mihajlovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar