U trendu

Le Mer: Evropa mora da zaštiti svoje ekonomske interese

PARIZ – Francuska bi možda mogla da pokuša da pregovara o nekim izuzećima od carina i ograničenja nametnutih američkim Zakonom o smanjenju inflacije, ali Evropa mora da deluje kako bi zaštitila svoje ekonomske interese, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Le Mer će sledeće sedmice zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom boraviti u državnoj poseti SAD, preneo je Rojters.

Evropljani navode da bi ogroman paket subvencija za zaštitu američkih proizvođača Zakonom o smanjenju inflacije mogao da zada smrtonosni udarac njihovim industrijama, koje su već poljuljane zbog visokih cena energenata izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu, navela je agencija.

„Francuska može tražiti izuzeće od nekih obaveza i ograničenja koje nameće američka administracija. Ali pravo pitanje koje sebi moramo da postavimo jeste kakva je globalizacija pred nama?“, rekao je Le Maire za televiziju Frans 3.

Prema njegovim rečima, Kina favorizuje kinesku proizvodnju, Amerika favorizuje američku proizvodnju, pa je vreme da Evropa favorizuje evropsku proizvodnju.

„Sve evropske države moraju da shvate da danas, suočeni sa ovim američkim odlukama, moramo naučiti da bolje štitimo i branimo naše ekonomske interese“, istakao je Le Mer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar