U trendu

Le Mer: FR neće isključiti Huavej kao nepoželjnog za 5G

PARIZ – Francuski ministar finansija Bruno Le Mer poručuje da će se odluka Francuske o izboru proizvođača opreme za 5G mrežu temeljiti na sigurnosti i performansama mreža, i da Pariz neće apriori isključiti određenog operatora kao nepoželjnog, aludirajući na kineski Huavej koga su SAD stavile na „crnu listu“.

„Želimo da sprovedemo temeljitu analizu za uvođenje 5G… bez označavanja nekog operatora kao nepoželjnog u Francuskoj“, rekao je Le Mer novinarima, a prenosi Rojters.

„Donosićemo odluke na bazi tehnoloških interesa i strateške sigurnosti naše mreža“, dodao je on.

Britanska agencija podseća da je prošle sedmice, francuski predsednik Emanuel Makron rekao da cilj Francuske nije da blokira Huavej, niti da pokreće bilo kakav oblik tehnološkog rata, dan nakon što je američka vlada stavila kineskog telekom diva na izvoznu „crnu listu“.

Le Mer je, međutim, naveo da nije izvesno da Huavej ima najbolju tehnologiju i da bi Pariz trebalo pažljivo da proceni sve alternative.

„Nisam siguran da nemamo izbora. Postoje i drugi operatori koji nude rešenja i mi ćemo ih proceniti u predstojećim mesecima“, rekao je on.

Le Mer je dodao da je „afera Huavej-Gugl s pravom podigla toliku buku jer je Gugl ograničio Huaveju pristup tehnologiji na Androidu“, ocenivši da to „najčistiji primer ovog tehnološkog rata“.

Francuski telekomunikacioni regulator ARCEP takođe je saopštio da će uvođenje 5G mreže u toj zemlji početi 2020. godine, kao što je i planirano, uprkos trenutnim poteškoćama s kojima se suočava Huavej, a koje bi mogle da navedu neke francuske operatere da promene svoje dobavljače, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.