U trendu

Le Mer uveren u dogovor s Nemačkom o fiskalim pravilima EU

PARIZ – Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izrazio je danas uverenje da će Francuska uspeti da postigne kompromis sa novom nemačkom vladom o preoblikovanju fiskalnih pravila Evropske unije za suočavanje s ekonomskim izazovima posle pandemije kovid-19.

„Uveren sam da ćemo uspeti da dođemo do dogovora o neophodnoj reformi Pakta za stabilnost i rast koji garantuje stabilnost evrozone i omogućava veći i zeleniji rast“, rekao je Le Mer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa irskim ministrom finansija Paskalom Donohouom, prenosi Rojters.

On je ocenio da je polemika između takozvane štedljivije populacije severne Evrope i ostalih zemalja članica EU zastarela.

Glavno pitanje je sada kako bi Evropa mogla da „dekarbonizuje“ svoju ekonomiju štiteći istovremeno svoje interese na međunarodnom nivou u svetlu uspona ekonomskih sila kao što su Sjedinjene Države i Kina, rekao je Le Mer.

Donohou, koji predsedava Evrogrupom ministara finansija evrozone, izjavio je da očekuje izazovnu debatu o Paktu za stabilnost i rast, ali i da se nada velikom napretku u pregovorima pod francuskim predsedavanjem EU tokom prve polovine 2022.

„Iako postoje različiti stavovi o ovim pitanjima, postoji i svest o onome što možemo da uradimo zajedno i verujem da to možemo iskoristiti i da ćemo postici dogovor“, poručio je Donohou.

EU je prošlog meseca pokrenula reviziju svog fiskalnog pravilnika kako bi on bolje odgovarao novoj realnost većeg javnog duga i ogromnih troškova tranzicije na ekonomiju sa nultim emisijama.

Pakt za stabilnost i rast, kojim su utvrđena fiskalna pravila EU, postao je kompleksniji tokom godina i bio je izvor tenzija unutar 27-članog bloka.

Fiskalno konzervativne zemlje, poput Holandije i Nemačke, tradicionalno su se protivile ublažavanju pravila, ali su tri stranke koje treba da formiraju buduću nemačku vladu nagovestile prošle nedelje u svom koalicionom sporazumu otvorenost za reforme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.