U trendu

Led se topi na Arktiku, izbori na Grenlandu sve bitniji

Dok topljenje leda proširuje prostor za prilaz Arktiku, investitori iz Kine i Kanade zainteresovani su za izbore na Grenlandu, zakazane za sledeću nedelju, u nadi da će videti političku volju da se na tom ostrvu ponovo pokrenu programi rudarenja.

Na Grenlandu se nadaju da će porast cena dobara i usluga privući strane investitore i ubrzati ekonomski rast, kako bi, kako navodi Rojters, ostvarili dugoročni cilj nezavisnosti od Danske.

Nakon što je Grenland ostvario visok nivo autonomije od Danske 2009. godine, vlast se nadala da će doći do rudarskog „buma“, međutim zakonska ograničenja i pad cena usluga i dobara osujetile su planove vlasti.

Ekonomija se u odsustvu rudarskog „buma“ oslonila na ribarenje i danske donacije, a s obzirom na to da bi ove godine trebalo da započne sa radom rudnik rubina i safira, koji vodi norveška „LNS grupa“, agencija navodi da se meštani ponovo nadaju investicijama.

Kako navodi Rojters, topljenje leda na Arktiku stvoriće povoljnije uslove za investicije zbog boljeg i šireg pristupa regionu.

Agencija zato predviđa da bi vlada koja osvoji mandat u utorak, kada su izbori i zakazani, morala da odluči da li će se udaljiti od Danske i ojačati veze sa drugim državama, uključujući Kinu.

Kina ima interese na Grenlandu, zbog vladinog plana u kojem su iznete ambicije da se formira „polarni put svile“ i iskoriste transportne rute stvorene globalnim zagrevanjem, navodi Rojters.

Glavni igrači na političkoj sceni Grenlanda su socijaldemokratska Sjumut partija premijera Kima Kielsena i levičarska, inuitska, Atakatgit partija Sare Olsvig.

Prema poslednjim anketama, najizvesniji ishod izbora je da će ove dve partije ostati u koaliciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar