U trendu

Letnje zatišje u trgovinskoj aktivnosti na BELEX-u

BEOGRAD – Poslednji radni dan u nedelji i u ovom mesecu na Beogradskoj berzi obeležilo je letnje zatišje u trgovinskoj aktivnosti, o čemu svedoči podatak da je ukupan promet iznosio tek 5,6 miliona dinara (47,8 hiljada evra).

Oba berzanska indeksa su se oporavila za trećinu procenta na dnevnom nivou, dok na nedeljnom beleže mešovite rezultate. BELEX 15 je zaključen na 835,74 poena, što je skoro 0, 7 posto slabiji nivo nego prošlog petka, dok je BELEXlajn, sa iznosom od 1.692,16 poena, na nedeljnom nivou jači za petinu procenta.

Vrednost akcija Naftne industrije Srbije, koje su isprometovane za 3,0 miliona dinara, porasla je za 1,5 odsto na 609 dinara, nakon što je ova kompanija izvestila da je u prvoj polovinni godine ostvarila dobit pre oporezivanja, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 66,24 milijarde dinara, dok neto dobit iznosi 43,71 milijardu dinara.

Cena akcija „Dunav osiguranja“ je oslabila za približno čevtrtinu procenta na 1.300 dinara, uz realizaciju od nepunih 1,5 miliona dinara, dok je vranjski proiuzvodhjač grejnih tela i štednjaka Alfa plam skočio za 4,5 posto na 20.901 dinar i ostvario promet nešto manji od 0,7 miliona dinara.

Akcije ostalih kompanija zabeležile su neveliko trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali minimalan udeo od 1,33 posto, u kupovini 2,66 procenata, a u prodaji nisu učestvovali.

Dve serije državnih obveznica denominovane u evrima, koje su namenjene isplati obaveza po osnovu restitucije, zajedno su istrgovane u iznosu od nepunih 0,3 miliona dinara (2,4 hiljade evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar