U trendu

Letnji Davos u Tijenđinu privukao više od 1.500 učesnika iz skoro 100 zemalja

Letnji Davos koji se održava u Tijenđinu u Kini privukao je više od 1.500 ljudi iz različitih krugova iz skoro 100 zemalja i regiona a tema ovogodišnjeg foruma je „Preduzetništvo: pokretačka snaga globalne ekonomije“.“Ponovno pokretanje rasta“ jedna je od osnovnih tema, koja je veoma realna i odražava snažne želje ljudi, a mnogi učesnici su koristili izraz „krhki“ kako bi opisali trenutni status svetske ekonomije, piše Kineska medijska grupa (CMG).

Kao druga najveća svetska ekonomija i na prvom mestu u svetu po ukupnoj trgovini robom šest uzastopnih godina, Kina je postala fokus u svetu.

Mnogi učesnici foruma smatraju da ekonomski rast Kine ima snažnu endogenu pokretačku snagu. Oni veruju da će efikasan nivo upravljanja Kine i ciljane mere politike omogućiti „rast u svim oblastima“.

Istovremeno, učesnici su optimistični u pogledu kineskog potrošačkog tržišta, stabilnog rasta i antiinflacione sposobnosti i nivoa inovacija.

Prvog dana ekonomskog foruma u Tijenđinu objavljen je izveštaj „Kineska mapa puta za razvoj zelene vodoničke energije“. U izveštaju je navedeno 35 inicijativa koje je Kina pokrenula kako bi dostigla vrhunac emisije ugljenika pre 2030. godine, preduzimajući globalnu tranziciju ka nultom ugljeniku.

Pored toga, kineski indeks globalnih inovacija porastao je na 11. mesto 2022. godine, a na prvom je mestu među privredama sa srednjim prihodom.

Promovisanje visokokvalitetnog razvoja i dubokog sprovođenja strategije razvoja podstaknute inovacijama, biće nove pokretačne snage kineskog ekonomskog rasta.

Za globalna preduzeća, Kina nije samo „lepa priča o rastu“, već i prilika za situaciju u kojoj svako dobija.

Iako neki glasovi na Zapadu sada podstiču razdvajanje takozvani „decoupling“ sa Kinom i „derisking“ ili smanjenje rizika, izjave učesnika na forumu pokazuju da se time krše ekonomski zakoni i da je to neprihvatljivo. U današnjem visoko globalizovanom svetu, odbijanje razvoja i saradnje su stvarni rizici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar