U trendu

Letonija i Estonija napustile kinesku Inicijativu 16+1

PEKING – Letonija i Estonija saopštile su da su napustile kinesku inicijativu 16+1, koju je Peking pokrenuo radi intenziviranja saradnje sa zemljama Istočne Evrope.

„S obzirom na aktuelne prioritette letonske spoljne i trgovinske politike, Letonija je odlučila da obustavi učešće u okviru saradnje zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine“, saopštilo je letonsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi AP.

Riga najavljuje da će nastaviti da razvija konstruktivne i pragmatične odnose sa Kinom, kako bilateralno, tako i kroz saradnju u EU i Kine, zasnovanu na obostranoj koristi, poštovanju međunarodnog prava, ljudskih prava i poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a slično saopštenje izdala je i Estonija.

„Estonija je učestvovala u formatu saradnje zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine od 2012. godine. Estonija nije prisustvovala nijednom sastanku u tom formatu posle samita u februaru prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Do ovog poteza usred zapadnih kritika na račun Pekinga zbog Tajvana.

Prethodno je i Litvanija napustila tu inicijativu, nakon pogoršanja odnosa s Pekingom zbog omogućavanja otvaranja tajvanske ambasade.

Saradnja u okviru foruma 16+1, u kojem učestvuje i Srbija, uspostavljena je 2012. godine na inicijativu Kine, radi jačanja ekonomskih odnosa u okviru kineske inicijative „Pojas i put“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.