U trendu

Letonija nastavila da kupuje ruski gas, ali preko posrednika

MOSKVA – Letonija je nastavila da kupuje ruski prirodni gas čak i nakon što je odbila zahtev Moskve za plaćanje u rubljama, izjavio je direktor letonske gasne kompanije „Letonski gas“ za domaći list Delfi.

„Kompanija Letonski gas i sada kupuje gas, ali ne od Gasproma jer ne možemo da platimo Gaspromu. Imamo drugog dobavljača“, rekao je predsednik tog preduzeća Aigars Kalvitis, koji nije otkrio ime posrednika koji ih snabdeva ruskim prirodnim gasom, prenosi Raša tudej.

Letonija je u aprilu, zajedno sa susednim baltičkim državama Estonijom i Litvanijom, odbila zahtev Rusije za plaćanje prirodnog gasa u rubljama i obustavila uvoz gasa od Gasproma, u okviru nastojanja da smanji energetsku zavisnost od Moskve usled sankcija Zapada.

Letonski premijer Krišjanis Karinš je sredinom juna obećao da neće obnavljati uvoz ruskog gasa, a ranije ovog meseca je letonski parlament odobrio amandmane na zakon o energetici kojima se predviđa zabrana uvoza ruskog prirodnog gasa od 1. januara 2023. godine.

Rusija je prošle godine bila glavni snabdevač Letonije gasom, s udelom od 90 posto u ukupnom letonskom uvozu tog energenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar