U trendu

Libija će pumpati 1,2 mln barela nafte dnevno ove godine

TRIPOLI – Libija planira da zadrži proizvodnju nafte na 1,2 miliona barela dnevno (bpd) 2022. godine, izjavio je danas Mustafa Sanala, predsednik državne Nacionalne naftne korporacije (NOC) na konferenciji za novinare u Tripoliju.

NOC se nada da će moći da poveća proizvodnju ako obezbedi dodatni budžet, rekao je Sanala, dodajući da kompanija planira da ove godine otvori dva nova naftna polja koja bi povećala proizvodni kapacitet za skoro 18.000 barela dnevno, izveštava Rojters.

On je naveo da za NOC traži budžet od 31 milijarde libijskih dinara (6,7 milijardi dolara) za 2022. godinu, što bi, kako kaže, omogućilo Libiju da poveća proizvodnju nafte na 1,4 miliona barela dnevno.

Ukupni budžet Libije, kao i budžet NOC-a, bili su predmet intenzivnih političkih rasprava tokom protekle godine između vlade nacionalnog jedinstva, parlamenta, centralne banke, ministra za naftu i predsednika NOC-a.

Libijska državna naftna kompanija je prošle godine zatvorila proizvodnju na nekoliko polja tokom više nedelja zbog, kako je rečeno, budžetskih problema koji su kasnije rešeni u razgovorima s vladom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar