U trendu

LIBOR odlazi u istoriju, centralne banke da se pripreme

LONDON – Britanski finansijski regulator (FCA) podsetio je da otkucava sat Londonskoj međubankarskoj kamatnoj stopi krajem 2021, i pozvao tržišta da ubrzaju prebacivanje ugovora, vrednih 260 biliona dolara širom sveta, na kamate koje sastavljaju centralne banke.

Do ukidanja LIBOR-a dolazi nakon milijardi dolara izrečenih kazni zajmodavcima zbog pokušaja nameštanja ove kamate, koja se svojevremeno smatrala glavnim svetskim reperom za određivanje cena širokog spektra državnih hartija od vrednosti, cene kreditiranja kompanija do cene zadiživanja kreditnim karticama, prenosi Rojters.

FCA je objavio da će 31. decembra ove godine prestati obračunavanje i objava vrednosti LIBOR-a za ugovore u britanskoj funti, evru, švajcarsko franku, japanskom jenu i američkomi dolaru, pa od januara 2022. banke više neće biti u obavezi da šalju podatke za izračun ove kamate.

Ipak, dve dolarske verzije LIBOR-a će nastaviti da važe do sredine 2023. godine, kako su ranije najavile američke Federalne rezerve.

„Današnja objava označava poslednje poglavlje u procesu koji je započet 2017. godine, kako bi se ukinulo oslanjanje na neodržive LIBOR stope i uspostavili čvršći temelji za finansijski sistem“, naveo je guverner Banke Engleske Endrju Bejli u saopštenju.

Dodo je da, imajući u vidu ograničen vremenski rok, svim tržišnim akterima preporučuje da odmah preduzmu aktivnosti i završe svoju tranziciju do kraja 2021.

Umesto LIBOR-a, regulatori preporučuju da se kao osnov za izračunavanje kamate za međubankarske pozajmice koristi stopa na prekonoće depozite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.