U trendu

Lizing kuće u HR oduzimaju vozila povremenim prevoznicima

ZAGREB – Hrvatsko udruženje Glas preduzetnika (UPG) upozorilo je danas na težak položaj povremenih prevoznika putnika kojima su nakon isteka moratorijuma lizing kuće počele da oduzimaju vozila, a na naplatu su im dospele sve kamate.

Iz UPG-a su apelovali da nadležni organi odmah donesu odluke i zadovoljavajući programi finansijske pomoći, prenela je Hina.

Dodaju da je Odbor za prevoz UPG-a održao sastanke krajem marta s predstvnicima Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture na kojima je dogovorena konkretna pomoć, nakon kojih vlada Hrvatske i nadležna ministarstva nisu donela odluku kako bi se rešio problem preduzetnika kojima su istekli moratorijumi.

Udruženje ističe da su lizing kuće tada inicijalno podržale zahteve povremenih prevoznika putnika i izrazile želju za odobravanjem daljih reprograma.

„Ono što nas je nakon takvog početnog stava lizing kuća neugodno iznenadilo je činjenica da su ipak krenule u oduzimanje vozila. Raspolažemo informacijama da je oduzeto minimalno 30 vozila u protekle dve nedelje. Dok od lizing kuća dobijamo informacije da masovno odobravaju reprogram, na terenu je situacija u potpunosti drugačija“, tvrde iz ovog udruženja.

Prema saznanjima UPG-a, „lizing kuće odobravaju reprogram za vozila za koja su sigurne da ih ne mogu prodati, dok za ostala vozila, za koja postoji prilika da se prodaju i za pola cene, ne odobravaju reprograme“.

Tvrde takođe da se članovima UPG-a dešavalo „da potpišu reprogram na 12 meseci, da bi samo nekoliko dana kasnije dobili novu ponudu u kojoj se 12 meseci zamenjuje sa samo tri meseca“.

Veliki problem, kažu u UPG, predstavlja i Hrvatska narodna banka koja nije izdala nikakva uputstva za nove moratorijume, odnosno za reprograme, prenosi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.