U trendu

Ljajić: Bogati smo samo u ljudima, ali ih treba prekvalifikovati

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da sve zemlje balkana moraju da ubrzaju razvoj i primenu novih tehnologija u privredi da bi uhvatile priključak sa savremenim svetom.

„Svi mi u regionu volimo da se hvalimo potencijalima, da smo bogati u nekim resursima, a u stvari smo bogati jedino u ljudima“, rekao je Ljajić na Sajmu informacionih tehnologija u Zenici.

Ministar je istakao da Balkan tri decenije zaostaje za savremenim svetom koji je u „četvrtoj industrijskoj revoluciji“ koja je tehnološka.

„U nekim sektorima je taj zaostatak manji, negde veći, ali kada govorimo o upotrebi savremenih tehnologija u proizvodnji i stepenu tehnološkog razvoja, to je 30 godina zaostatka. Ne možemo to da stignemo ukoliko pešačimo, moramo da potrčimo da bismo stigli one koji su ispred nas“, ocenio je Ljajić.

Naveo je da je udeo visoke tehnologije u izvozu Balkana svega oko 4,5 odsto, a u izvozu Madjarske 19 odsto i Češke 23 odsto.

Za razvoj IT sektora i primenu nove tehnologije neophodan je razvoj širokopojasnog, brzog interneta polaganjem optičke mreže i tehnologije 5G, naglasio je Ljajić.

Drugi preduslov je prekvalifikacija ljudi koji i dalje obavljaju tradicionalne poslove.

Ljajić je ukazao da uvodjenje nove tehnologije dovodi do gubitka radnih mesta na kratak rok, ali se dugoročno povećava ukupan broj zaposlenih.

On je naveo da su tehnološke promene koje su zamenile rutinske poslove u periodu od 1999. godine do 2010. godine dovele do 11 miliona novih radnih mesta širom Evrope, a da će se zahvaljujući uvodjenju tehnologije 5G u Evropi otvoriti dva miliona novih radnih mesta, a u svetu 22 miliona.

„Učenje, modernizacija, usavršavanje i sticanje novih veština su imperativ ukoliko mislimo da povećamo i našu produktivnost i konkurentnost na medjunarodnom tržištu“, rekao je Ljajić i dodao da je ljudski faktor dominantna karika za to.

„U turizmu ne možete digitalizovati gostoprimstvo ljudi, srdačnost, prijemčivost“, istakao je Ljajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.