U trendu

Ljajić: Cilj mera Prištine je stavljanje tačke na Briselski sporazum

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj mera koje vlast u Prištini preduzima prema Srbiji da se stavi tačka na Briselski sporazum i popravi pregovaračka pozicija Kosova.

On je novinarima kazao da ne može da komentariše najavu novih mera Prištine, kao što je ukidanje dinara na Kosovu i srpskih tablica, kao i zabrana dolaska srpskih ministara na Kosovo, navodeći da one još nisu usvojene, ali da su i dosadašnje mere toliko radikalne da su potpuno ukinule trgovinu sa Srbijom.

Mesečna razmena robe izmedju Srbije i Kosova je u vrednosti oko 40 miliona evra, a sada se prema rečima Ljajića „skoro svela na nulu“.

Istakao je da je vlast u Prištini donela Zakon o zaštiti potrošaća koji treba da stupi na snagu 26. decembra a predvidja da svi proizvodi budu obeleženi zastavicama zemlje porekla, sa obrazloženjem da žele da zaštite svoje potrošače.

„Ne radi se o zaštiti potrošača jer Kosovo ima ogroman trgovinski deficit i samo 15 odsto potreba pokriveno je domaćom proizvodnjom, a ostalo je uvoz“, rekao je Ljajić i dodao da je cilj tih mera Kosova da se prekine dijalog Beograda i Prištine i postavi na nove osnove.

Ministar je naglasio da Brisel mora da prekine „tu agoniju jer umesto da se ide ka smirivanju situacije ona se radikalizuje“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike