U trendu

Ljajić: Cilj mera Prištine je stavljanje tačke na Briselski sporazum

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj mera koje vlast u Prištini preduzima prema Srbiji da se stavi tačka na Briselski sporazum i popravi pregovaračka pozicija Kosova.

On je novinarima kazao da ne može da komentariše najavu novih mera Prištine, kao što je ukidanje dinara na Kosovu i srpskih tablica, kao i zabrana dolaska srpskih ministara na Kosovo, navodeći da one još nisu usvojene, ali da su i dosadašnje mere toliko radikalne da su potpuno ukinule trgovinu sa Srbijom.

Mesečna razmena robe izmedju Srbije i Kosova je u vrednosti oko 40 miliona evra, a sada se prema rečima Ljajića „skoro svela na nulu“.

Istakao je da je vlast u Prištini donela Zakon o zaštiti potrošaća koji treba da stupi na snagu 26. decembra a predvidja da svi proizvodi budu obeleženi zastavicama zemlje porekla, sa obrazloženjem da žele da zaštite svoje potrošače.

„Ne radi se o zaštiti potrošača jer Kosovo ima ogroman trgovinski deficit i samo 15 odsto potreba pokriveno je domaćom proizvodnjom, a ostalo je uvoz“, rekao je Ljajić i dodao da je cilj tih mera Kosova da se prekine dijalog Beograda i Prištine i postavi na nove osnove.

Ministar je naglasio da Brisel mora da prekine „tu agoniju jer umesto da se ide ka smirivanju situacije ona se radikalizuje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.