U trendu

Ljajić u Celju: Neophodno otvaranje granica, a ne uvodjenje carinskih barijera

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas na otvaranju 51. Privrednog sajma MOS u Celju da je neophodno otvoriti granice za slobodan protok roba, a ne uvoditi carinske i vancarinske barijere.

Ljajić je ukazao na to da logistički troškovi zbog dugog čekanja na granici čine da proizvodi budu za šest odsto skuplji od proizvoda istih tih kompanija u zemljama Evropske Unije.

On je rekao da se poslovnim ljudima mora omogućiti da lakše plasiraju svoju robu i samim tim budu konkurentniji, a da će tako ekonomije Srbije i Slovenije biti daleko uspešnije.

„Slovenija je za nas deveto izvozno tržište, deseti spoljno-trgovinski partner, zemlja koja spada medju deset zemalja sa najvećim investicijama u Srbiji, a po broju investicionih projekata je na četvrtom mestu posle Nemačke, Italije i Austrije“, rekao je Ljajić.

Ljajić je dalje naveo da su Srbija i Slovenija prvi put ostvarili više od milijardu evra robne razmene i da u Srbiji posluje i radi 1.400 slovenačkih preduzeća, dok njihove firme zapošljavaju 25.000 ljudi u Srbiji.

On je najavio da će napraviti akcioni plan o poboljšanju saradnje dve države i zajedničkim nastupima na trećim tržištima, kao i formiranju zajedničkih srpsko-slovenačkih preduzeća.

„Mi nažalost ne možemo da rešimo sve političke probleme iz prošlosti u regionu Zapadnog Balkana ali imamo obavezu i možemo mnogo da učinimo na jačanju ekonomske i trgovinske saradnje izmedju svih zemalja ovog prostora“, kazao je Ljajić i dodao da su slovenačke firme dobrodošle u Srbiji.

Srbija je zemlja partner 51. Privrednog sajma MOS u Celju, a na otvaranju je govorio i predsednik Slovenije Borut Pahor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.