U trendu

Ljubazni poreznici, bolja naplata

Zlatna, u ovom slučaju ljubazna reč poreznika kao u poslovici otvara i gvozdena vrata dužnika, pokazao je mali eksperiment u Poljskoj – učtivo podsećanje obveznika da kasne sa plaćanjem poreza pokazalo se za skoro 40 odsto efikasnije nego uobičajena oštra birokratska pretnja.

Kako obična ljubaznost deluje na poreske obveznike testirali su tokom maja i juna poreski uredi u Poznanju i Želonoj Guri na zapadu Poljske u saradnji sa ekspertima Svetske banke.

Poljacima koji su dugovali porez stiglo je običnom poštom, a ne preporučeno kao što je praksa, vrlo ljubazno pismo, bez birokratskih formulacija i izraza i bez klasičnih pretnji da će im koliko sutra na vrata zakucati sudski izvršitelj – jednostavno, učtivo podsećanje da duguju državi novac uz sasvim uopštenu napomenu da država može da krene u prinudnu naplatu.

Takva neočekivana ljubaznost od poreskih vlasti izazvala je grižu savesti kod čak 1.058 poreskih dužnika koji su zaostali porez platili, dok je efikasnost uobičajenih pretnji prinudnom naplatom naterala da namire dug svega 708 Poljaka.

Interesantno je da je zlatna reč poreznika izazivala reakciju odmah – većina je platila poreske dugove u roku od nedelju dana.

„Nastavićemo eksperiment. Konkretni detalji će biti precizirani kada u septembru Svetska banka završi vrednovanje eksperimenta“, kazala je za današnju Žečpospolitu Malgožata Šafoni iz poljskog Ministarstva finansija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.