U trendu

Ljubljana: Rast cena energenata nije samo problem Slovenije

LJUBLJANA – Povećanje cena energenata – prirodnog gasa, električne energije i naftnih derivata – veliki su problem za sve ekonomije EU, ne samo za slovenačku, izjavio je danas u Ljubljani slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek i poručio da se situacija analizira kako bi se pronašla adekvatna rešenja za svaki energent.

„Činjenica je da je period kada smo imali jeftinu energiju ili izvozili otpad okončan i da ćemo morati da pokrenemo zelenu transformaciju u zemlji“, rekao je Počivalšek na marginama konferencije za novinare povodom manifestacije Slovenački dani turizma, prenosi STA.

U međuvremenu, najveća slovenačka energetska kompanija, ljubljanski Petrol, najavila je značajno povečanje cena električne energije i gasa.

Petrol, koji električnom energijom snabdeva gotovo četvrtinu potrošača u Sloveniji, najavio je poskupljenje struje od 1. decembra za oko 30 odsto, a zemnog gasa za 12 odsto, preneli su slovenački mediji.

Porast cene električne energije koju isporučuje Petrol povećaće se od 21 do 35 odsto u zavisnosti od tarifa, dok će slovenačka domaćinstva morati da plaćaju za struju približno 30 odsto veći iznos.

Od nedavno je u Sloveniji došlo i do značajnog porasta cena goriva na benzinskim pumpama.

Cena litre benzina na pumpama se kreće od 1,267 do 1,286 evra, a dizel goriva od 1,307 do 1,338 evra, što znači da se za punjenje rezervoara od 50 litara sada plaća oko dva evra više nego ranije.

Porast cena energenata zbog enormnog povećanja cena na medunarodnom tržištu najavljuju i druge slovenačke kompanije, ali će neke od njih sačekati sa poskupljenjima do početka sedeće godine, prenela je HINA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.