U trendu

Lokalizovana kriza u SAD, više zabrinjava naglo podizanje referentnih kamata

BEOGRAD – Direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Bjelotomović izjavio je danas da je bankarska kriza u SAD lokalizovana, ali da ga više zabrinjava naglo podizanje kamatnih stopa koje će usporiti privredu.

Bjelotomić je podsetio da u poslednjih nekoliko decenija nije ovako brzo podizana referentna kamatna stopa i dodao da su posledice toga morale negde da se pokažu.

On je rekao Tanjugu da je, ipak, trenutna situacija u Americi lokalizovana na jednu relativno malu regionalnu banku i da je banka Silicijumske doline sada u potpunosti „pokrivena“.

Kazao je da su njeni depoziti u potpunosti osigurani od Federalnih rezervi SAD, zbog čega je, sa te strane, kriza za sada izbegnuta.

Bjelotomović je, govoreći o tome da li će se domaći startapi u ovoj situaciji suočiti sa problemima u finansiranju, istakao da je za svaki startap najbitnije da brzo raste odnosno da brzo dolazi do novih korisnika.

Srpsko tržište generalno ima oskudicu te vrste kadrova, rekao je on i dodao da je najveći izazov za startape da nađu ljude koji su sposobni da im pomognu startapima da ostvare rast van granica naše zemlje i regiona.

Objasnio je da je bitno da postoji dokument koji će pokazati koliko ima novih startapa i u kojim oblastima, šta su njihovi problemi i koje su ambicije.

Bjelotomić je rekao da je istraživanjem pokazano da su blokčejn i gejming najviše zastupljeni na našem tržištu, kao i startapi medicinskih i biotehnoloških istraživanja, kao i startapi i privredi.

„Trenutni poslovni sentiment je zasnovan na iskustvu 2022. godine koja je bila teška godina po više osnova. Ako mere donete u vezi sa referentnim kamatnim stopama kontrolišu inflaciju i ako dođe do usporavanja prenapregnutog tržišta rada, onda u drugoj polovini godine možemo očekivati povoljnije vetrov“, rekao je Bjelotomić.

Izrazio je nadu da će to zadesiti celu globalnu ekonomsku scenu, što će pozitivno uticati i na Srbiju.

„Ako dođe do recesije, uvek je suština biti brz, raditi brzo prestrojavanja ka onim oblastima koje su nezamenjive i koje su uvek potrebne, jer čak i u najvećim recesijama postoje oblasti koje moraju da rade“, dodao je Bjelotomić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar