Lokid Martin želi da gradi kosmičku 5G mrežu

NJUJORK – Ogranak američke korporacije Lokid Martin za razvoj kosmičke tehnologije objavio je danas sporazum o strateškim interesima postignut sa satelitskom startap kompanijom Omnispejs „o istraživanju mogućnosti zajedničkog razvoja 5G mreže u svemiru“.

„Ovo proisitiče iz zajedničke vizije globalne 5G mreže, koja omogućava korisnicima nesmetano prelaženje između satelitske i zemaljske mreže“, rekao je izvršni direktor Omnispejsa Ram Visvanatan za CNBC.

On je istakao „vrhunsku stručnosti“ kompanije Lokid Martin na raznim tržištima, posebno širok spektar njihovih klijenata u Ministarstvu odbrane.

Izvršni potpredsjednik Lokid Martin Spejsa Rik Ambrouz je izjavio da startap Omnispejs „ima vrlo moćnu viziju kako da se ponudi ova usluga…i kako da se prebaci na mobilni uređaj“.

Prema njegovim rečima, dve kompanije su po ovom pitanju u interakciji oko godinu dana. Sporazum o strateškim interesima dalje cementira saradnju ovog dvojca na razvoju hibridne mreže koja kombinuje domet globalne satelitske mreže, poznate u industriji kao konstelacija, sa kapacitetima operatera bežičnih mobilnih mreža.

Omnispejs, sa sedištem u Virdžiniji, prikupio je prošlog meseca 60 miliona dolara preduzetničkog kapitala od investitora predvođenih Fortres Investment grupom, a od svog osnivanja 2012. do danas je prikupio 140 miliona dolara.

Ambrouz je rekao da je „još uvek prerano reći“ da li će Lokid Martin i sam investirati u Omnispejs, ali je napomenuo da će dve kompanije „istraživati više različitih opcija“ kako se partnerstvo bude širilo, prenosi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.