U trendu

Lorkovski: SR napredovala u 2022, ipak senku baca izostanak otvaranja tržišta gasa

BEOGRAD – Direktor Sekretarijata Enegetske zajednice (EZ) Artur Lorkovski predstavio je danas u Skupštini Srbje godišnji izveštaj Sekretarijata EZ o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike i naveo da je Srbija napredovala u mnogim oblastima, ali da na to „baca senku“ izostanak napretka kada je reč o liberalizaciji tržišta gasa.

Lorkovski je, na skupštinskom Odboru za privredu, rekao da je uprkos ratu i energetskoj krizi, proces sprovođenja uredbi i zakonodavstva napredovao u 2022. godine.

Naglasio je da je jedna od najvažnijih stvari za Srbiju to što ima, kako je rekao, zaista dobre rezultate u sprovođenju propisa EU u oblasti energetike.

„Na naše zadovoljstvo, uprkos okolnostima mogli smo da primetimo napredak ugovornih strana, uključujući i Srbiju. To je dobra vest koja nam govore da ugovorne strane, kao i Srbija, vide dalju integraciju tržišta, reforme i proces dekorbanizacije, vide kao jedna instrment i strategiju koja im pomaže da se izbore sa izazovima koje kriza postavlja, a posebno kriza izazvana ratom Rusije protiv Ukrajine“, naveo je Lorkovski.

Kako je rekao, to su pozitivne vesti, pošto je došlo do napretka, ali da ipak, treba reći da je taj napretka ograničen.

„Srbija zaista ima dobre rezultate u sprovođenju propisa EU, međutim ima jedan problem koji baca senku kada je reč o procesu sprovođenja, a to je da nema napretka u oblasti tržišta gasa“, naveo je Lorkovski.

Kaže da po pitanju integracije tržišta gasa postoji raskorak u implementaciji zakonodavstva EZ, koji se pre svega odnosi na liberlizaciju i otvaranje tržišta gasa, što tek treba da se ispoštuje.

„Sada smo u situaciji kršenja sporazuma koje se odnosi na problem razdvajanja i sertifikacije operatora gasnih transpoartnih sistema. Smatramo da je to u najboljem interesu Srbje, kao i proces transpozicije stovarišta gasa uskladu sa uredbom o skladištenju prirodnog gasa. Operator treba da pristupi proceduri sertifikacije, pa će operator skladištenja i operator transmisije gasa će unaprediti sigurnost snabdevanja“, naveo je Lorkovski.

On je pohvalio Srbiju na tome što aktivno radi na diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom i istakao da Srbija gradi zajedno sa Bugarskom gasni interkonektor.

„To je dobar znak, za pozitvne korake“, dodao je Lorkovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar