Lučić: Kupovina prava na prenos Premijer lige odličan poslovni potez Telekoma

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da će kupovina prava za emitovanje engleske fudbalske Premijer lige na kanalima Arene sport višestruko povećati prihod, profit i broj korisnika te telekomunikacione kompanije, ali nije želeo da navede cenu ugovora, ističući da je to poslovna tajna.

„Cena premijer lige za ovaj region je potpuno tržišna i opravdana i nama omogućava da povećamo višestruko profit i prihode i broj korisnika i postanemo lider u regionu“, kazao je direktor Telekoma za TV Prva, ali bez iznošenja detalja, jer ga, kako je naveo, na to obavezuje ugovor.

Lučić je naveo da su prava za prenos dobijena na tenderu na kome je učestvovala i konkurencija i da je bilo više krugova do konačnog sklapanje ugovora.

Na pitanje da li su prava preplaćena, Lučić je naveo da je to „odličan poslovni potez Telekoma, jer je do 2028. sportski kanal Arena pozicioniran u šest zemalja bivše Jugoslavije kao glavni sportski kanal“.

„Ugovor omogućava da Arena u šest godine od sezone 2022/2023. ima prava da emituje sve utakmice Premijer lige zu šest zemalja, od Slovenije do Severne Makedonije“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti da bude povećan broj korisnika Arene sport, a time i prihod Telekoma.

„Ugovor je završetak našeg plana pozicioniranja Telekoma Srbija kao lidera u regionu“, istakao je on, podsećajući da je Telekom dosta ulagalo u sportski sadržaj i proizvodnju serija, jer je to, kako je istakao, najveći izvor prihoda u budućnosti.

Na pitanje za koliko će se isplatiti investicija i da li očekuje da će to biti pre završetka šest sezona emitovanja, on je ponovio da je ulaganje deo ambicioznog biznis plana da Telekom postane lider u regionu.

Lučić je istakao da je u 2020. godini Telekom imao rast prihoda i profitabilnosti.

„Mi smo 2020. imali duplo veći profit nego 2019. i ove godine delimo duplo veći profit dividende akcionarima. U 2021. imaćemo profit koji je najmanje duplo veći od godine pre, dok bi za isplatu dividendi naredne godine trebalo da bude više od 100 miliona evra“, rekao je direktor Telekoma.

Ponovio je i da će vrednost Telekoma 2023. biti veća od četiri milijarde evra, a da će profit od 2026. preći 300 miliona evra.

Naveo je i da Telekom od 1996. godina, kada je postao akcionarsko društvo, prihoduje od prodaje svojih usluga na konkurentnom tržištu i da nije dobijao subvencije od države.

Komentarišući pisanje medija poslednjih dana u vezi sa kupovinom prava na prenos Premijer lige, gde se navodi da je za to plaćeno 600 miliona evra, Lučić je kazao da glavni napadi na Telekom dolaze od medija koji su u vlasništvu konkurencije, odnosno Junajted grupe, što je ocenio kao zloupotrebu dominantnog pložaja.

Ocenio je i kao besmislicu pokušaj da se ugovor sa Premijer ligom politizuje, odnosno proglasi gušenjem demokratije u Srbiji.

„Da li je udar na demokratiju što će u regionu od Slovenije do Severne Makedonije Premijer liga ili Španska liga da se emituju preko sportskih kanala Arene, a ne preko Sport kluba? Mislim da to nema veze sa tim“, zaključio je Lučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.