U trendu

Lucic: SBB stvoren ilegalno, na stubovima državnih preduzeca

BEOGRAD – Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić odbacio je danas kao netačne tvrdnje direktora SBB – a Milije Zekovića da država ne dopušta SBB-u da se širi na tržištu i istakao da sada fer konkurencija postoji, dok ranije to nije bio slučaj kada je „SBB bio glavni igrač“.

Na panelu koji je održan u okviru konfirencije o Digitalnoj industriji u Beogradu, Lučić i Zeković diskutovali su o konkurenciji koju je SBB dobio jačanjem Telekoma, a diskusija je počela tako što je Zeković prokomentarisao da država ne dopušta SBB – u širenje na tržištu.

Lučić je ocenio da je Zeković iskoristio konferenciju, koja je, kako kaže, bila u pozitivnom duhu da se govori o sadržajima i planovima operatera, da izrekne nekoliko netačnih informacija i napadne državu.

„Netačno je da, na primer, u mobilnoj mreži, još od kada je 2007. godine tadašnji Vip, današnji A1, ušao na tržište, od samog početka bio velika konkurencija. Takođe, činjenica je da su sva tri mobilna operatera mnogo uložila u 4G mrežu, odličnog kvaliteta, sa velikim brzinama, izgradili ozbiljan broj baznih stanica, i da će brzo implementirati 5G“, rekao je Lučić odbacujući navode Zekovića da država ne dopušta konkurenciju.

Lučić je kazao i da Zeković danas kaže da je „država nekorektna prema SBB-u“, i dodao da je zahvaljući državi SBB i stvoren.

Naveo je da je SBB stvoren ilegalno, a na stubovima Telekoma i Elektroprivrede Srbije.

„To je čak prvih nekoliko godina bilo ilegalno i bez ikakvih ugovora“, rekao je Lučić i dodao da je zahvaljući državi u nekim gradovima SBB imao više od polovine tržišnog učešća.

Kada je reč o fiksnoj mreži, kaže Lučić, SBB nije imao konkurenciju i da je bio „glavni igrač na terenu“, jer Telekom tada nije imao dobru poslovnu strategiju.

Direktor SBB-a Milija Zeković odgovorio je Lučiću da on nije prozvao Telekom, već samo državu.

„Činjenica je da SBB voli ulazak novih igrača, podržavam da A1 uđe na tržište fiksne mreže, jer to znači da mi moramo biti bolji, da imamo bolju infrastrukturu, sadržaje…“, rekao je Zeković.

Naveo je da on ima milion primera kako država ne dozvoljava širenje SBB-a, a da je jedan od njih u Subotici gde SBB već četiri godine ne može da dobije dozvolu za širenje sa jednog na drugi kraj grada.

„Junajted grupa je podnela tužbu Arbitraži u Vašingtonu, pa ćemo videti ko je u pravu“, zaključio je Zeković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.