U trendu

Lucic: U narednih pet godina 25 miliona evra za startape

BEOGRAD – Telekom Srbija je prva kompanija koja je osnovala alternativni fond za finansiranje startapa, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić, ističući da je ideja da se u narednih pet godina uloži 25 miliona evra kako bi se pomoglo startap biznisima u početnoj fazi.

Ta kompanija je u četvrtak, 23. juna, predstavila prvu investiciju svog TS Venčers (Ventures) fonda, namenjenu finansiranju projekta domaćeg startapa OTA sync, prvog domaćeg klaud softvera za upravljanje hotelima i apartmanima.

TS Ventures fond je prvi takav fond u ovom delu Evrope, a Lučić kaže da je bilo više stotina prijava i različitih ideja, te da je napravljen međunarodni tim stručnjaka koji već imaju iskustva u raznim startapima.

„Imamo stručnjaka iz Izraela koji 18 godina radi u startapima, našeg stručnjaka Janka koji je radio u startap projektima koji vrede više milijardi… Naša ideja je da u sledećih pet godina uložimo 25 miliona evra da pomognemo startapima u početnoj fazi, jer je Srbija zemlja vrlo kreativnih i obrazovanih ljudi“, rekao je Lučić za TV Prva.

On je naveo da želi da ohrabri ljude, jer, kako ističe, dolazi do četvrte industrijske revolucije, u kojoj postoji više grana gde će se tek kreirati proizvodi, poput veštačke inteligencije, virtuelne stvarnosti…

„Pomoći ćemo im da kreiraju biznis ideju i da je plasiraju u inostranstvo i drago mi je što smo sa prvim startapom krenuli pre dva dana“, naglasio je Lučić i dodao da Srbija snažno raste u IT industriji.

Kako je poručio, pojava fonda trebalo bi dodatno da motiviše mlade da se okrenu ka toj industriji.

Lučić je rekao da Telekom Srbija i ove godine raste, te da će, prema njegovim rečima, prihod te kompanije u prvih šest meseci biti skoro 20 odsto veći nego prošle godine.

Kaže da će se ove godine pustiti tri mobilne mreže – u Švajcarskoj, Nemačkoj i Severnoj Makedoniji.

Kada je reč o romingu u inostranstvu, Lučić navodi da Telekom ima specijalni izuzetan popust u Grčkoj.

„Tu smo približili cene da su skoro u rangu Srbije. Što se tiče ostalih zemalja, preporučujem korisnicima da uzmu naše dodatke, jer imamo dobre aranžmane sa svim drugim evropskim zemljama“, istakao je Lučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar