U trendu

Lufthanza: Nova ponuda pilotima pred najavljeni štrajk

BERLIN – Nemačka avio-kompanija Lufthanza saopštila je da će danas izaći sa poboljšanom ponudom pilotima u pokušaju da zaustavi eskalaciju spora u vezi plata, nakon što je letački sindikat saopštio da će ove nedelje ponovo stupiti u štrajk.

Ova najava dolazi nakon prošlonedeljnog štrajka pilota koji je primorao Luftahnzu na otkazivanje stotina letova, prenosi Rojters.

Sindikat letačkog osoblja Vereinigung Cockpit (VC), koji okuplja više od 5.000 pilota, saopštio je da će piloti na putničkim linijama štrajkovati u sredu i četvrtak, a oni na teretnim letovima od srede do petka.

Lufthanza je saopštila da će njen krizni tim odlučiti do 12:00 časova po lokalnom vremenu o otkazivanju letova zbog najavljene obustave rada.

U saopštenju, avio-kompanija je navela da žali zbog takve odluke sindikata u trenutku planiranih razgovora za danas.

„Ipak, učinićemo sve što je moguće, čak i pod pritiskom, da uspemo sa poboljšanom ponudom“, rekao je predstavnik kompanije.

Piloti zahtevaju povećanje plata od 5,5 odsto ove godine i automatsko usklađivanje primanja sa inflacijom u narednom periodu, navodi Rojters.

Lufthanza je saopštila da bi ispunjavanje zahteva sindikata povećalo troškove 40 odsto ili oko 900 miliona evra u naredne dve godine.

Avio-kompanija je ponudila ukupno 900 evra veće osnovne plate mesečno u dve faze tokom 18 meseci, što bi, kako je navedeno, rezultiralo sa više od 18 odsto većom platom za poslove početnika i pet odsto većom platom za više pozicije.

Zahtevi sindikata podudaraju se sa rastom cena energenata i hrane i dolaze u trenutku kada je inflacija u Nemačkoj porasla na najviši nivo u poslednjih gotovo 50 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar