U trendu

Luksemburg – dobar partner i poslovna destinacija

Srbija i Luksemburg mogu unaprediti privrednu saradnju, ne samo povećanjem obima robne razmene već i kroz transfer tehnologija i inovacije, rečeno je danas na konferenciji u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Privredna komora Srbije i Privredna komora Luksemburga u saradnji sa Ambasadom Belgije u Srbiji, organizovali su konferenciju „Luksemburg – Vaša nova destinacija za poslovanje u Zapadnoj Evropi“ i poslovne susrete privrednika u cilju intenziviranja privredne saradnje dve zemlje.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović rekao je tom prilikom da je skroman obim robne razmene Srbije i Luksemburga. On je ukazao i na velike mogućnosti za intenzivniju privrednu saradnju.

Izvoz iz Srbije prošle godine vredeo je 10,9 miliona dolara, a uvoz iz Luksemburga 14,7 miliona dolara.

Sektori koji su zastupljeni u robnoj razmeni su metalski, građevinski, auto sektor i industrija nameštaja, rekao je Jovanović.

„Cilj današnje konferencije je da se međusobno upoznamo sa mogućnostima poslovanja u Luksemburgu i Srbiji i da unapredimo saradnju, ali ne samo kroz robnu razmenu već i kroz transfer tehnologija i inovacije“, istakao je savetnik predsednika PKS.

Unapređenje prekograničnog povezivanja srpskih firmi, prema rečima Jovanovića, jedan je od prioriteta PKS kako bi se unapredila konkurentnost sektora malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Kao jedan od alata za ostvarivanje tog cilja Privredna komora Srbije koristi model povezivanja preko Evropske mreže preduzetništva u okviru koje je i današnja konferencija organizovana.

Ekonomski potencijal Luksemburga i mogućnosti saradnje sa srpskom privredom predstavio je direktor za međunarodnu saradnju, Privredne komore Luksemburga Žanot Erpelding.

On je istakao da su kompanije iz Luksemburga zainteresovane da upoznaju kapacitete srpske privrede i mogućnosti poslovanja sa firmama iz Srbije.

Na konferenciji u PKS predstavile su se kompanije iz Luksemburga -Market Connect” i „Intorel”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.