U trendu

Luku Černomorsk napustila još dva broda sa UKR žitom

ISTANBUL – Iz luke Černomorsk isplovila su danas još dva broda natovarena ukrajhinskim žitraricma, čime je ukupan broj dostigao 12 plovila koja su napustila zemlju u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog morskog izvoza, saopštilo je danas tursko Ministarstvo odbrane.

Brod „Oušen Lajon“ krenuo je za Južnu Koreju, noseći 64.720 tona kukuruza, dok „Rahmi Jagči“ plovi ka Istanbulu sa 5.300 tona suncokretovog brašna, izveštava Rojters.

Ujedinjene nacije i Turska su posredovale u prošlomesečnom postizanju sporazuma o crnomorskom bezbednosnom koridoru za izvoz ukrajinskih žitarica, nakon upozorenja da bi prekid isporuka izazvan sukobom mogao dovesti do ozbiljne nestašice hrane i gladi u delovima sveta.

Četiri broda koja su u nedelju napustila Ukrajinu usidrena su u blizini Istanbula i biće pregledana danas, navodi se u saopštenju turskog ministarstva.

Pre početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, koju Moskva naziva „specijalnom operacijom“ za demilitarizaciju svog suseda, dve zemlje su zajedno imale udeo od skoro jedne trećine u svetskom izvozu pšenice.

Obnovu izvoza ukrajinskih žitarica nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JČ) u Istanbulu, u kojem rade rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje UN-a.

Ukrajina se nada da će izvesti 20 miliona tona žitarica iz silosa i 40 miliona iz nove žetve, rekao je u julu ekonomski savetnik zemlje Oleg Ustenko. Vlada u Kijevu očekuje da će od tog izvoza zaraditi 10 milijardi dolara za obnovu razorene ekonomiju, ali je Ustenko upozorio da bi izvoz tih količina mogao da potraje 20 do 24 meseca ako luke ne budu funkcionisila kako treba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar