U trendu

Mađari povećali i izvoz i uvoz u februaru

BUDIMPEŠTA – Mađarski izvoz i uvoz zabeležili su u februaru rast, a značajan oporavak zabeležila je i industrijska proizvodnja, prema danas objavljenim preliminardnim podacima Centralnog zavoda za statistiku (KSH).

Izvoz je porastao za 0,8 procenata međugodišnje, a uvoz je skočio za 3,9 posto, prenela je agencija MTI.

Spoljnotrgovinski suficit je iznosio 856 miliona evra, što je za 255 miliona evra manje u odnosu na februar 2020 godine.

U odnosu na prethodni mesecom, izvoz je u februaru porastao za 9,3 odsto, a uvoz za 10,3 procenta, dodaje se u informaciji.

Istovremeno, industrijska proizvodnja u Mađarskoj je u drugom mesecu 2021. skočila za 1,9 odsto na godišnjem nivou, prema saopštenju KSH-a.

Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je proizvodnja u februaru porasla za 3,9 procenata na godišnjem nivou, dok je prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima povećana za 4,8 posto u odnosu na prethodni mesec.

Rast je registrovan u većini proizvodnih sektora, posebno u industriji računara, elektronike i optičkih proizvoda, dok je proizvodnja automobila, hrane, pića i duvana bila u blagom padu

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.