U trendu

Mađarska planira rast od 5,2%, javni dug od 79 posto u 2022

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada planira ekonomski rast od 5,2 procenta, budžetski deficit od 5,9 procenata bruto domaćeg proizvoda i javni dug od 79,3 posto BDP-a, izjavio je ministar finansija Mihalj Varga predstavljajući danas u parlamentu predlog zakona o budžetu za 2022. godinu.

Varga je rekao da je budžet usmeren na ponovno pokretanje ekonomije, na finansijsku podršku porodicama, ponovno uvođenje 13. mesečne penzije, pružanje poreskih olakšica mlađima od 25 godina, uz istovremeno smanjenje poreskih opterećenja za poslodavce i podršku investicijama koje otvaraju nova radna mesta.

Punih 7.308 milijardi forinti (20,3 milijarde evra) predviđeno je za restartovanje ekonomije, što ovaj ekonomski program čini najvećim u modernoj mađarskoj istoriji, dodao je on, prenosi mađarska agencija MTI.

Predlog budžeta za 2022. godinu je za 483 milijarde forinti (1,3 milijarde evra) veći od ovogodišnjeg, naveo je Varga, napominjući da je na raspolaganju 2.778 milijardi forinti (7,7 milijardi evra) za mere podrške porodicama, kao što su oslobađanje od poreza na lični dohodak i subvencije za troškove stanovanja.

Vlada će takođe potrošiti 2.884 milijarde forinti (8,0 milijardi evra) na zdravstvenu zaštitu, ili za 769 milijardi forinti (2,1 milijardi evra) više nego ove godine, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, vlada predviđa da će prosečne zarade u Mađarskoj porasti sledeće godine za 8,0 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.