U trendu

Mađarska: Stav o embargu EU na naftu kad vidimo detalje plan

BUDIMPEŠTA – Mađarska želi da vidi detalje predloga Evropske unije o sankcijama na uvoz ruske nafte i gasa pre nego što odluči da li će blokirati ili ne taj predlog, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

„Želeli bismo da vidimo kakve su vrste predloga na stolu i da li postoji alternativa za zamenu resursa koji stižu iz Rusije“, rekao je Guljaš na pitanje novinara da li će Mađarska staviti veto na sankcije EU za rusku naftu i gas, prenosi Rojters.

On je dodao da što se tiče uvoza gasa, u doglednoj budućnosti ne postoji takva alternativa.

„Ne samo mađarska, već i nemačka ekonomija bi bile uništene i skliznule u duboku recesiju bez ruskog gasa, tako da je svaka debata o tome, ili moralisanje, besmisleno. Ni po pitanju nafte situacija nije bitno povoljnija, ali tu ima više alternativa“, naveo je Guljaš.

Nemačke ministarka spoljnih poslova Analene Berbok.izjaviloa je u sredu da će Nemačka prestati da uvozi naftu iz Rusije do kraja godine.

Mađarska pokriva oko 80 posto svojih potreba za gasom i 65 procenata potreba za naftom uvozom iz Rusije, pri čemu MOL-ove rafinerije u Sasalombati i u Bratislavi, u Slovačkoj, trenutno pretežno prerađuju rusku naftu.

.Guljaš je rekao da će biti potrebno nekoliko meseci ili do godinu dana i stotine milijardi forinti da se MOL-ove rafinerije prilagode kako bi mogle da prerađuju nerusku naftu.

„Potrebne su nam odgovorne odluke ako tražimo da se uvode bilo kakve sankcije. Mora da nam se pokaže odakle možemo da uvozimo date energente, u kojim količinama… i ko će to platiti. To danas ne možemo da vidimo i zato bi bilo neodgovorno govoriti o ovim dodatnim sankcijama“, zaključio je Guljaš.

Rusija je najveći evropski snabdevač naftom sa udelom od 26 posto u uvozu nafte u EU 2020. godine. Sankcije na gas se smatraju poslednjim sredstvom u paketu potencijalnih energetskih mera EU prema Rusiji, zbog zavisnoti Evrope od tog energenta za industrijsku upotrebu i grejanje domaćinstava.

Guljaš je na današnjem brifingu za medije takođe saopštio da bi mađarska vlada mogla da uvede vanredne poreze u određenim sektorima, ne iznoseći detalje, napomenuvši da o tome još nije odlučivano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.