U trendu

Mađarska traži dodatnih 700 miliona kubika gasa od Rusije

BUDIMPEŠTA – Mađarska je od Rusije zatražila dodatnih 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Moskvi dodajući da je cilj mađarske vlade da obezbedi energetsku sigurnost zemlje.

„Neki mogu da prodaju prazna obećanja, drugi da ruše kanale komunikacije, ali činejnica je da fizička realnost ne može da se menja i jednostavno sada nije moguće kupiti dodatni prirodni gas u Evropi bez ruskih izvora“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Skladišta gasa u Mađarskoj popunjena su po planu, a trenutno je to na nivou od 27,3 odsto godišnje potrošnje, prenosi MTI.

„U normalna vremena, to bi bilo dovoljno i pružalo bi sigurnost, ali kao što svi znamo, ovo nisu normalna vremena i moramo da tražimo dodatnu sigurnost“, dodao je on.

Sijarto je naveo i da je Mađarska preduzela sve neophodne mere da dobije dodatne količine i da obezbedi finansijske resurse za to, te dodao da vlada želi da obezbedi dovoljno gasa svakoj porodici u ili kompaniji u Mađarskoj.

Osim energetske bezbednosti, Sijarto je rekao da je cilj njegove posete Moskvi da pokaže da Mađarska želi mir u UKrajini jer rat ima tragične posledice.

„Molimo sve da učine napor da obezbede da se rat okonča što pre, a da se mir što pre vrati“, rekao je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar