U trendu

Mađarska u akciji za zaštitu klime i razvoj Z.Balkana

BUDIMPEŠTA – Ministarstvo za inovacije i tehnologiju (ITM) Mađarske pokrenulo je program u okviru kojeg odobrava bespovratnu pomoć domaćim firmama za razvoj inovativnih rešenja za unapređenje zaštite klime na Zapadnom Balkana.

Mađarske kompanije i visokoškolske ustanove dobro napreduju s razvojem inovativnih rešenja za zaštitu klime na Zapadnom Balkanu, saopštilo je danas to ministarstvo, a prenosi agencija MTI.

„U okviru programa osmišljenog da pomogne razvoj regiona Zapadnog Balkana i proširi izvozne mogućnosti za mađarska mala i srednja preduzeća, vlada odobrava domaćim firmama i ustanovama visokog obrazovanja bespovratna sredstva od 400 miliona forinti (1,09 miliona evra) za inovativna rešenja koja podržavaju prelazak na cirkularnu ekonomiju“, kaže Atila Štajner, državni sekretar za energetiku i klimatsku politiku.

Dodaje da ta šema omogućava Mađarskoj da ispuni svoje međunarodne obaveze vezane za klimatske promene i otvaranje novih radnih mesta u okviru tog procesa.

Prema njegovim rečima, vlada podržava projekte koji mogu da doprinesu i povećanju obima mađarskih investicija na Zapadnom Balkanu.

Prijave za dobijanje bespovratnih sredstava koja nudi ITM-ov Zeleni centar za Zapadni Balkan nadmašile su sredstva koja su inicijalno izdvojena za taj program, naveli su iz mađarskog ministarstva, dodajući da planiraju da organizuju još jedan konkurs kasnije ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.