U trendu

Mađarskoj preti kazna EU od 224 miliona evra zbog metroa

Mađarska bi se naredne godine mogla suočiti sa kaznom Evropske unije u visini do 70 milijardi forinti (224 miliona evra) zbog finansijskih neregularnosti prilikom izgradnje linije metroa u Budimpešti, izjavio je danas šef Kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar.

„Mađarska bi se mogla suočiti sa kaznom u visini od 60 do 70 milijardi forinti zbog četvrte linije metroa. Moraćemo da se pripremimo za to u budžetu za 2018. godinu“, izjavio je Lazar, a prenosi agencija Rojters.

Potencijalna kazna dolazi posle istrage Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF) i njenog predloga Evropskoj uniji da od Busimpešte zatraži povraćaj više stotina miliona evra zbog „prevare i moguće korupcije“.

Četvrta linija metroa u Budimpešti, koofinansirana iz kohezionih fondova EU, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata završenih u Mađarskoij u protekloj deceniji, čija je izgradnja počela pre dolaska na vlast mađarskog premijera Viktora Orbana 2010. godine.

Iznos od 70 milijardi forinti jednak je 0,2 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda Mađarske za 2018. godinu, i poklapa se sa iznosom koji je OLAF pomenuo prošle godine.

Ipak, Mađarska će, prema rečima Lazara, pokušati da smanji iznos koji će morati da plati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.