U trendu

Magareće mleko iz Gruda osvaja Evropu, litar 25 evra

GRUDE – Porodica Grizelj iz Gruda, i Federaciji BiH, bavi se godinama proizvodnjom magarećeg mleka, za kojim vlada velika potražnja, pa ga tako prodaju i u Švajcarskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Jedan litar magarećeg mleka košta 50 konvertibilnih maraka (25,5 evra), prenosi agencija Fena.

Ante Grizelj je prvu magaricu nabavio 2010. godine, a danas sa dvojicom braće, brine o 120 grla.

Kaže da je potražnja velika zbog lekovitih svojstava magarećeg mleka, koje se ne može dobiti u velikim količinama.

„Jedna magarica, i to samo ona koja ima mladunče, daje od dva i po do tri decilitra mleka dnevno. Tako dnevno uspemo da proizvedemo šest do sedam litara mleka. Naravno, to zavisi od raznih okolnosti, vremenskih uslova, stanja u kojem se životinja nalazi“, mavodi Grizelj i dodaje da se radi o jako zahtevnom poslu koji nimalo nije lagan.

Ističe da ga je prijatno iznenadila potražnja, kao i raznovrsnost destinacija iz kojih sve stižu narudžbine za mleko.

„Osim prodaje na domaćem tržištu, svoj proizvod brzom poštom šaljemo i u mnoge druge zemlje kao što su Crna Gora, Srbija, Švajcarska, Švedska i Francuska“, kaže Grizelj.

Prema njegovim rečima, magareće mleko je dobro kao prirodni lek za mnoge probleme disajnog sistema, a u poslednje vreme ljudi ga, kako naglašava, „masovno kupuju zbog virusa korona jer se očito pokazalo kao dobro rešenje“.

„Rekao bih da čisti pluća bolje od sirupa, a ima čak 60 posto više vitamina od svih drugih mleka“, kazao je Grizelj.

Magareće mleko, za koje kažu da je najsličnije majčinom mleku, ne može se naći u trgovinama, već samo na porodičnim farmama, dodaje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.