U trendu

Mahinacije poreskih obveznika kostaju Rusiju 756 mln $ godis

MOSKVA, 17. januara (Tanjug – Godišnja šteta od poreskih malverzacija u Rusiji iznosila je prosečno 58 milijardi rubalja (756 miliona dolara) u periodu od 2014. do 2020. godine, izjavila je zamenica šefa Istražnog komiteta Ruske Federacije Elena Leonenko u intervjuu za Tas s.

Leonenko ističe da kada istražitelji otvore krivični postupak ili sprovedu proceduralne provere, to navede neke nesavesne poreske obveznike da nadoknade štetu državnom budžetu.

„Kao rezultat mera koje preduzima Istražni komitet zajedno sa operativnim jedinicama ruskog MUP-a i poreskim organima, raste udeo poreskih obveznika koji dobrovoljno nadoknade štetu nastalu izvršenjem tih krivičnih dela. Na primer, 2014. godine je nadoknađeno samo 26 posto štete, a u poslednjih pet godina nadoknadili su polovinu svih šteta“, dodala je ona.

Leonenko je navela da je za devet meseci 2021. godine utvrđena šteta od poreskih krivičnih dela iznosila oko 60 milijardi rubalja (781 milion dolara), od čega je dobrovoljno nadoknađeno 39,7 milijardi rubalja (517 miliona dolara), što je 66 odsto. Prema njenim rečima, od ukupnih krivičnih slučajeva koje istražuje Komitet u proseku samo 17 posto neplatiša izrazi želju da nadoknadi štetu u zamenu za oslobađanje od krivične odgovornosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.