U trendu

Majrosoftovo preuzimanje Aktivižena pod lupom regulatora

NJUJORK – Federalna komisija za tržište SAD-a (FTC) ispituje sporazum korporacije Majkrosoft vredan 68,7 milijardi dolara o preuzimanju kompanije Aktivižen Blizard, proizvođača video igrica „Zov dužnosti“, izvestila je agencija „Blumberg NJuz“, pozivajući se na izvor upoznat sa tim postupkom.

FTC će, umesto Ministarstva pravde, istražiti da li će ova akvizicija ugroziti tržišnu konkurenciju, navodi se u izveštaju.

U nastojanju da pooštre uslove za spajanje kompanija, FTC i Ministarstvo pravde su prošlog meseca zajedno saopštili da je koncentracija industrija na tržištu postala sve veća i da rast podnetih zahteva za spajanje u 2020. i 2021. signalizira da će se situacija pogoršati, prenosi Rojters.

Majrosoft, Aktivižen i FTC nisu odmah odgovorili na zahteve britanske agencije za komentarom.

Ugovor najavljen u januaru je najveći ikada za Majkrosoft i bio bi najveća akvizicija plaćena u gotovini do sada. Ovo preuzimanje bi ojačalo Majkrosoftovu poziciju na rastućem tržištu video igara na kojem su mu najveći rivali Tencent Holdings i Soni grupa.

Istovremeno, Soni je objavio u ponedeljak da će kupiti kompaniju Bandži, originalnog tvorca video igara „Halo“ i „Destini“ za 3,6 milijardi dolara, što je poslednji u nizu talasa konsolidacije koji je zahvatio sektor igrica.

Rojters je ranije izvestio da će Majkrosoft platiti naknadu od 3,0 milijarde dolara ako ugovor propadne, što ukazuje na to da je kompanija uverena da će dobiti odobrenje antimonopolskih organa.

Majkrosoft i Aktivižen su dali sebi rok do juna 2023. da završe transakciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.