U trendu

Majska inflacija u SAD 8,6 posto, na 40-godiĆĄnjem rekordu

VAĆ INGTON – Inflacija u Sjedinjenim DrĆŸavama se dodatno ubrzala u maju, proi čemu su potroĆĄačke cene porasle za 8,6 odsto u odnosu na isti mesec 2021, dostiĆŸući najviĆĄu stopu od decembra 1981. godine, izvestila je danas Kancelarija za statistiku rada.

Kada se isključe volatilne cene hrane i energije, takozvana bazna inflacija je zabeleĆŸila u maju rast od 6,0 procenata, prenosi CNBC.

U odnosu na april, potroơačke cene u SAD su porasle za 1,0 posto, a bazna inflacija za 0,6 odsto.

Ubrzanju inflacije doprinele su najviơe rastuće cene stanovanja, benzina i hrane.

Cene energenata su generalno porasle za 3,9 odsto na mesečnom nivou, a na godiơnjem za 34,6 procenata. Unutar ove kategorije, mazut je poskupeo za 16,9 posto u poređenju s aprilom, a na 12-mesečnom nivou za neverovatnih 106,7 odsto.

Cene stanovanja, koje čine otprilike jednu trećinu pondera u indeksu potroĆĄačkih cena, ojačale su za 0,6 procenata za mesec dana, ĆĄto je najbrĆŸe povećanje u jednom mesecu od marta 2004, a na godiĆĄnjem nivou su poraske za 5,5 odsto, najviĆĄe od februara 1991. godine.

Konačno, cene hrane su napredovale za 1,2 posto u maju u odnosu na prethodni mesec, čime je njihov međugodiơnji rast dostigao 10,1 procenat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.