U trendu

Makedonski uzgajivači duvana protestuju ispred vlade

SKOPLJE – Uzgajivači duvana u Severnoj Makediniji protestovali su danas ispred zgrade vlade nezadovoljni niskom otkupnom cenom i lošom procenom kategorija duvana, zahtevajući još jedan sastanak sa premijerom Zoranom Zaevim.

Kažu da dosadašnji sastanci nisu urodili plodom i da se dogovor ne poštuje na terenu. Glavni zahtev koji će podneti vlastima je linearno povećanje subvencija na 100 denara (1,6 evra) po kilogramu isporučenog duvana u otkupnim centrima, i da to važi za sve razrede i za sve koji su predali i one koji će nastaviti da predaju duvan, prenosi tv Sitel.

„Ako se nastavi ovakva praksa koju imamo verovatno ćemo posle Uskrsa imati vojsku od 120-130.000 siromašnih proizvođača duvana, s obzirom na to da njihove porodice broje približno toliko članova. Ljudi bukvalno neće imati ni pola pare za život. Moraćemo da kupimo po jednu torbicu i da krenemo u sela da prosimo“, kaže Vasko Josifovski iz Inicijativnog odbora uzgajivača duvana.

Učesnicima protesta su se pridružili i uzgajivači duvana iz Tikveša, poručivši da podržavaju napore kolega i da će zajedno sa njima učestvovati u blokadama gde god, jer je „ovo golema muka“.

Ukoliko se ne pronađe rešenje za nisku otkupnu cenu duvana, proizvođači su najavili nove proteste širom zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.